Backoffice van De Pijp

 

Het zijn van een juridische entiteit voor bewonersgroepen:

  • Werkgroepen / comité’s / crew hoeven zelf geen juridische entiteit te stichten, wat bureaucratische rompslomp scheelt (geen statuten) en hoeven niet op zoek te gaan naar bestuursleden. Wel staat voeren ze geheel en al hun eigen koers. Hebben ze geld nodig, dan kan onze stichting namens de groep subsidies aanvragen of een crowdfund uitzetten, met als voordeel dat wij de ANBI-status hebben en donaties belasting aftrekbaar zijn voor de gever.
  • De volgende bewonersgroepen maken gebruik van deze service: redactie De Pijp Krant, werkgroep De Schone Pijp, het 4 mei Comité, werkgroep Van Afval Naar Oogst, Repair Café De Pijp, de werkgroep Watertuinen, werkgroep Het Groen Gemaal, bewonersgroep Van Der Helst, bewonersgroep Tellegen Oost, bewonersgroep Tellegen West, bewonersgroep Govert Flinck, bewonersgroep Hemony, bewonersgroep Tweede Jacob van Campen, de vrijwilligers van de Recycle Container, de organisatie van de Hemony Afternoons, de organisatie van de Lentemarkt Sarphatipark (voorheen Natuur & Milieu Markt) en de organisatie Filmfestival De Pijp.

 

Het doen van de boekhouding:

  • Onze boekhouder doet de overkoepelende boekhouding van de stichting en kan d.m.v. het gebruik van specifieke kostenplaatsen daarin gemakkelijk buurtinitiatieven specificeren. Zij krijgen van ons een eigen, gespecificeerde balans, nodig voor de verantwoording van subsidies en om de achterban te informeren.
  • Initiatiefnemers van de groep schieten meestal voor als zij uitgaven doen en dienen dan bij ons hun bonnetjes in en krijgen het geld contant of op hun rekening gestort. Maar voorschieten hoeft niet; we kunnen ook op voorhand een budget doen toekomen.

Het uitvoeren van secretariële taken:

  • Voor verschillende groepen treden wij op als notulist, houden wij de ‘leden-administratie’ bij (ook voor groepen die geen vereniging zijn en dus geen leden hebben, maar toch wel een achterban) en verzorgen wij de agenda’s voor vergaderingen en andere communicatie.
  • Ook schrijven wij voor verschillende groepen zowel subsidieaanvragen als rapportages. (zie ook subsidies)

Het ontwikkelen en verspreiden van communicatie:

  • Voor verschillende groepen ontwikkelen wij zaken als flyers, nieuwsberichten of nieuwsbrieven, visitekaartjes, stickers, hesjes, petjes, tasjes en ander promotiemateriaal.
  • Wij hebben abonnementen op digitale services zoals Canva en Mailchimp, waarmee we gemakkelijk nieuwsbrieven en flyers kunnen opmaken.
  • Met onze whatsapp community Netwerk De Pijp, diverse bewoners appgroepen waar wij in zitten, onze social media kanalen en het door ons onderhouden buurtmedium hallodepijp.nl hebben wij een groot bereik in De Pijp. Daarnaast zijn wij sleutelhouders voor de prikborden rondom het Sarphatipark en op het Tolplein.

 

Het vervullen van een organisatorische rol:

  • Het komt voor dat groepen ons vragen om vergaderingen te organiseren en voor te zitten, om evenementen te helpen organiseren, om vergunningen te regelen voor evenementen e.d.
  • Wij kunnen ook initiatieven, bewoners, ondernemers en organisaties aan elkaar koppelen om elkaar te versterken. Ons netwerk is groot en actief; als wij een verzoek uitzetten leidt het altijd ergens toe.

Het vervullen van een mediërende rol:

  • Het komt ook voor dat wij mediëren bij onenigheid binnen een groep. We gaan daarbij altijd uit van het door de groep zelf geformuleerde doel.
  • We treden ook regelmatig op als brug tussen een buurtgroep en de gemeente.